top of page
  • Foto van schrijverivespost

Inclusiviteit inclusief alle zintuigen

Bijgewerkt op: 6 jan. 2022Vincent van Gogh was zijn tijd ver vooruit en het Van Gogh Museum is dat nog steeds.

Al in 2015 bedacht het museum een speciaal programma voor blinden en slechtzienden en hun ziende vrienden, familie en begeleiders. Dat was een combinatie van een interactieve rondleiding en een sessie waarbij je zintuigen worden aangesproken.

Tijdens de rondleiding vertelden speciaal getrainde gidsen over de meesterwerken en het bijzondere leven van Vincent van Gogh. In de sessie kon je je Van Goghs verftoets voelen op Relievo’s, de hoogwaardige 3D reliëfreproducties Van Goghs schilderijen. Daarnaast mocht je andere objecten aanraken zoals de maquette van De slaapkamer en schildermateriaal. Je rook de geur van nat gras na een onweersbui en kon luisteren naar Van Goghs eigen woorden. Zou het mogelijk zijn geweest om een vorkje mee te prikken met De aardappeleters, dan had het schilderij ook nog geproefd kunnen worden.

Het Van Gogh Museum heeft door het denken in mogelijkheden via andere zintuigen de schilderijen bij visueel gehandicapten in beeld gebracht.

Door alleen te communiceren via horen, voelen en ruiken werd het programma voor de deelnemer een unieke en transformerende beleving. (zie video)

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De cijfers in het onderzoeksrapport 'Unpacking 2022 Virtual Event Statistics' liegen er niet om: Before the pandemic, the global events industry was expected to be worth $1.1 trillion in 2018. An

:Het uitgebreide jaarlijkse onderzoek B@B Content Marketing eind 2021 laat verrassende uitkomsten zien. Sales en marketing vinden elkaar online waarbij content de hoofdrol speelt. Het Content Marketi

bottom of page